HEM
THE BOOK OF LIFE
MEDIAL VÄGLEDNING
HEALING
GRUPPTRÄFFAR
BÖCKER
OM MIG
KONTAKT
 


Tillbaka till senaste inläggen


 

   Blogg
   
 
”Ååååh, så synd om...”

Idag kommer jag att ta upp ett ämne som jag tror att många kan känna igen sig i - det som jag kallar för "tyck-synd-om-syndromet". För det ligger i vår natur att hjälpa andra och speciellt om vi är de eviga givarna som alltid tänker på andra och att de har det bra. Självklart ska vi måna om varandra, fattas annat, men allt måste ha en balans. Det är lätt att hamna i situationer där vi istället för att hjälpa någon, låter vår iver i att "ta-hand-om", stjälper den andre genom att vara kvar i "tyck-synd-om-mig-syndromet". Att stötta och finnas till är en självklarhet, tycker jag. Men att spä på bekymren för den andra genom att vara allt för deltagande, hjälper inte den personen. Det hjälper heller inte att vi bär deras bördor eller tar hand om deras ansvar.

Jag hörde ofta genom min uppväxt: - "Ååååh, det är så synd om den personen!"
Jag gick in i samma "tyck-synd-om-alla-andra"-syndrom och gjorde precis som jag hörde och såg att man skulle göra. Fortsatte att tycka synd om alla andra och ställde alltid upp. Inte för att vara andra till lags, utan helt enkelt för att det var så synd om dem.
Även i vuxen ålder genom vänner och bekanta hörde jag samma sak: "Så synd det är om den personen....." eller de som själva satte sig i en "offer"-situation och tyckte synd om sig själv. Resultatet av det blev att alla som det var synd om drogs till mig och jag fanns alltid där. Och visst var det verkligen synd om några av dessa, inte tal om annat. Men det kom också de som nyttjade situationen och både tog min energi och tid. Där med glömde jag också bort mig själv! Det låg som en stor "skuld" och tung börda över mina axlar till sist....jag bar gärna deras ansvar också. Som om det inte räckte med mitt eget ansvar......!Idag är jag stolt över att säga att jag är "skuldfri". Nu vet jag bättre och har helt slutat att tycka synd om andra . Däremot känner jag stor förståelse för andras situation och det är en stor skillnad och mer balanserat på ett sunt sätt.
Och i ärlighetens namn är det rätt skönt att bara ta ansvar för sig självKloka ord från guiderna:
Ingen kommer vidare i sitt om ni håller dem kvar i deras bördor. Lyssna och var närvarande i dessa möten, var förstående och visa empati som den kärleksfulla personen ni är. Tänk dock på att inte gå in energimässigt i deras känslor, utan lyft upp personen i fråga från de negativa eller eventuellt destruktiva tankarna. Om ni som hjälpare står kvar i er energi, delar ni med er av den på ett naturligt och helande sätt och dessutom behåller ni era egna energier.
Lita alltid på din egen känsla och var alltid sann mot dig själv först.

 
 
 
 
     
© Copyright Your Light 2017 - gäller alla bilder och texter enligt upphovsrättslagen.