HEM
THE BOOK OF LIFE
MEDIAL VÄGLEDNING
HEALING
GRUPPTRÄFFAR
BÖCKER
OM MIG
KONTAKT
 


Tillbaka till senaste inläggen


 

   Blogg
   
 
”Ursäkt eller helt enkelt en förklaring?”

"Du behöver inte ursäkta dig" - har du också hört det någon gång? Jag har, flera gånger.
Både någon som sagt det till mig själv och de som sagt det till andra. Jag har även hört olika versioner där personer känner sig illa behandlade för att de blivit avbrutna mitt i sin förklaring med "Du behöver inte ursäkta dig" på ett otrevligt sätt.

Ex: Lena möter sin kollega Anna under arbetsdagen. Anna frågar då Lena om hon kommer till festen på lördag. Så långt är det lugnt......tills Lena svarar på ett trevligt och ärligt sätt: "Tyvärr, jag kan inte för att........"
Lena hinner inte ens förklara förrän Anna avbryter henne med ett rappt svar: "Du behöver inte ursäkta dig!" Kvar står en gapande Lena och undrade vad det var som hände! Hon hade ju inte ens fått en chans att ge sin förklaring på varför hon inte kunde komma på festen.

Och vadå "ursäkt"?! Nu undrar jag: hur kan en ärlig förklaring helt plötsligt bli en ursäkt i negativ bemärkelse i andra personers ögon? Om man istället säger till den personen att "Det är helt ok att du inte kan" eller bara kort "Jag förstår", då har man visat den personen både respekt och vanlig empati. Även om man säger "Du behöver inte ursäkta dig" på ett trevligt sätt, så är det bemötandet guld värt för den som ger förklaringen.
Det finns många människor, av olika anledningar, som det är viktigt för att få säga som det är.
De i sin tur kan ha levt i ett kontrollerande förhållande eller haft kontrollerande föräldrar som har krävt förklaringar på allt, ja precis allt. Det kan också vara viktigt för dessa personer att bli hörda och sedda. Eller helt enkelt bara för att de vill ge en ärlig förklaring till varför de säger nej till förslaget och visa respekt för den som frågar.

Lika så på andra hållet, tycker jag. Om vi vänder på steken och tar mitt exempel på Lena och Anna igen:
Lena möter sin kollega Anna under arbetsdagen. Anna frågar då Lena om hon kommer till festen på lördag. Lena svarar på ett trevligt och ärligt sätt: "Tyvärr, jag kan inte". Och där borde det vara punkt. Anna frågar med en gång: "Varför inte? Och förväntar sig en förklaring från Lena".
Lena har ingen skyldighet att svara på varför hon inte kan...om hon inte själv vill.

Och nu kommer guiderna med sitt inlägg till ovanstående:

"Allt handlar om respekt och förståelse för varandra. Som du själv vill bli bemött, bör du bemöta andra. Möt dina medmänniskor med ett öppet hjärta och en varm förståelse och du får dubbelfalt tillbaka. Ge er tid att lyssna, innan ni dömer". 
 
 
 
     
© Copyright Your Light 2017 - gäller alla bilder och texter enligt upphovsrättslagen.